Zbog čega ulje od konoplje ima ljekovita svojstva?

Hladno prešano konopljino ulje ima ljekovita svojstva zbog visoko kvalitetnog nutritivnog sastava. Sadrži idealan omjer višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina omega-3 i omega-6, GLA, gama linolensku kiselinu, SDA, stearidonsku kiselinu, vitamin E (tokoferol) i provitamin A (betakaroten). Pozitivno utječe na zdravlje i zbog svega što ne sadrži – nema kolesterola, transmasti, glutena, laktoze,  tripsina (nema nadutosti), šećera, poznatih alergena, konzervansa, aditiva, pesticida niti herbicida. Hladno prešano ulje od konoplje je 100% organsko.

Kako ulje od konoplje djeluje na zdravlje čovjeka?

Visoko kvalitetan nutritivni sastav ulja od konoplje, idealan omjer i sadržaj mikro i makro nutrijenata stvaraju izvanredno pozitivan učinak na zdravlje čovjeka  uslijed jakih antioksidacijskih i antibakterijskih učinaka ulja. Svakodnevna konzumacija konopljina ulja može pomoći zdravlju, jer su esencijalne masne kiseline, vitamin E i provitamin A korisni u prevenciji i liječenju krvožilnih i kožnih bolesti. Esencijalne masne kiseline neophodne su za proizvodnju energije, prijenos kisika do svih organa u tijelu, proizvodnju hemoglobina u crvenim krvnim stanicama i dr. Nalazimo ih u velikim koncentracijama i u mozgu jer su potrebne za prijenos živčanih poruka i normalno funkcioniranje mozga. Potrebne su i u membranama stanica gdje reguliraju propusnost za tvari koje ulaze i izlaze iz stanica, kao i za proizvodnju prostaglandina, sastojaka potrebnih u mnogim tjelesnim funkcijama kao što su proizvodnja hormona,  imunitet, regulacija bolova i upalnih procesa. Prostaglandini šire krvne žile, snižavaju razinu loših masti i kolesterola u njima i sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Konopljino ulje može pomoći kod upala, bolesti krvožilnog sustava, regulacije metabolizma,  održavanja ravnoteže hormona, šećerne bolesti, problema menopauze i liječenja bolesti kože (ekcemi, psorijaza, neurodermitis, akne, lišajevi, razne vrste osipa).

Primjena u kozmetici:

Zbog visokovrijednog sadržaja masnih kiselina koja imaju svojstva omekšavanja i ovlaživanja kože, ulje od konoplje vrijedan je dodatak svim preparatima za njegu kože. Dodaje se u kozmetičke kreme za njegu suhe i osjetljive kože, protiv nepravilnosti i bora.