Konoplja nalazi široku primjenu u prehrambenoj, tekstilnoj, građevinskoj i kozmetičkoj industriji. Za prehrambene i kozmetičke  proizvode koristi se samo sjeme konoplje, a za industrijske se koristi cijela biljka. Konoplja je prirodno otporna na većinu štetnika i korova, pri uzgoju nije potrebna uporaba pesticida i herbicida.

Važno je napomenuti da ne postoji GMO konoplja!  Konoplja je 100% iskoristiva biljka, nema otpada. 

Industrijski proizvodi od konoplje:
  1. Rafinirano ulje od konoplje (lak, maziva, lubrikanti, boje, ljepila itd.)
  2. Tekstil (odjeća, jedra, platna, obuća itd.)
  3. Razni materijali od vlakana  (užad, cerade, šatori, ribarske mreže, vatrogasne cijevi i oprema, vreće, oprema za konje itd.)
  4. Papir i celuloza
  5. Građevinski materijali (beton, izolacijski materijal, izolacijske trake itd.)
  6. Biogorivo (bio dizel)
  7. Bioplastika
  8. Kozmetička rafinirana hidratantna ulja za njegu kože, kose i noktiju  

Profesorica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima Zvjezdana Augustinović proučavala je prinos i kvalitetu stabljike konoplje u ovisnosti o gustoći sjetve i gnojidbe i na tome doktorirala. Pored čvrstog, elastičnog i dugotrajnog platna otpornog na vodu, iz stabljike konoplje iskoristiv je drvenasti materijal, takozvani pozder. U obliku sječke pozder može služiti kao ogrjev, za proizvodnju papira ili izolacijskog materijala u građevinarstvu.  Ovakvi proizvodi sve više se proizvode u Europi i svijetu. U Kanadi je pokrenuta proizvodnja biogoriva u okviru projekta Hempcar, u Portugalu je Sveučilište u Minhou osmislilo industrijsku proizvodnju građevnih blokova od drvenastog dijela stabljike, u Americi i Europi proizvodi se obuća i odjeća isključivo od konopljinih vlakana, a i u kombinaciji s drugim biljnim vlaknima, poput lanenog. Ovi materijali ekološki su prihvatljvi jer su biorazgradivi i ne djeluju negativno na ljudski organizam kao sintetički odjevni predmeti. Specijalizirana poduzeća nude kozmetičke, prehrambene i farmaceutske proizvode proizvedene od konopljinih sastojaka.

Papirna industrija također u konoplji treba vidjeti velik potencijal. Gertjan van Roekel s nizozemskog Sveučilišta u Wageningenu navodi da se papir prije više od dvije tisuće godina proizvodio upravo od konopljinih vlakana. Danas samo pet posto papira u svijetu dobiva se od konoplje, a to je papir posebne kvalitete. Papir za cigarete, filter papir, filtri za kavu, papir nepropustan za ulje, razni umjetnički papiri u takve proizvode obavezno se dodaje određeni postotak konopljinih vlakana. Malobrojni prerađivači konoplje za papir, za svoj proizvod dobivaju i do četiri puta veću cijenu od papira proizvedenog od vlakana drveta.

‘Za očekivati je da će se konoplja u skoroj budućnosti ponovno naći na našim poljima kao važna sirovina ne samo za potrebe tekstilne industrije, već i za niz drugih namjena kao što su proizvodnja papira, biorazgradive plastike, dijelova u automobilskoj industriji, građevnih ploča, izolacijskih materijala i slično. Od konoplje se može dobiti preko 25 tisuća različitih proizvoda’, upozorava prof. Augustinović.