Aminokiseline su prirodni spojevi koji u prirodi rijetko dolaze u slobodnom stanju.
Njihova glavna biološka uloga je izgradnja bjelančevina.
U sastav čovjekovog organizma ulazi ukupno 20 aminokiselina (od čega je 9 esencijalnih).
Aminokiseline su građevni elementi proteina i nalaze se u svakom djeliću ljudskog tijela.
Njih dvadeset sudjeluje u gotovo svim kemijskim procesima koji utječu i na fizičke i na psihičke funkcije, uključujući stvaranje kostiju, mišića, tetiva, ligamenata, antitijela i enzima. Grade stanice, sudjeluju u regeneraciji tkiva, stvaraju antitijela za borbu protiv virusa i bakterija te nose kisik kroz tijelo i sudjeluju u mišićnoj aktivnosti.
Sudjeluju u različitim funkcijama organizma, kao što su gastrointestinalna funkcija, proizvodnja stanične energije, detoksifikacija, metabolizam neurotransmitera, katabolizam mišića i vaskularna funkcija.
Sastavni su dio vezivnog tkiva, kolagena.
Ljudsko tijelo sposobno je sintetizirati sve aminokiseline potrebne za stvaranje proteina, osim 9 esencijanih aminokiselina.

Esencijalne aminokiseline:

Histidin – u visokom postotku se nalazi u hemoglobinu, koristi se u liječenju reumatoidnog artritisa, alergijskih bolesti, čireva i anemije. Nedostatak može uzrokovati slab sluh.

Leucin i izoleucin – osiguravaju sastojke za proizvodnju drugih bitnih biokemijskih sastojaka u tijelu, pomaže kod stvaranja energije i održanja budnosti.

Lizin – osigurava adekvatnu apsorpciju kalcija, pomaže u stvaranju kolagena (gradi hrskavicu i vezivna tkiva); pomaže u proizvodnji antitijela, hormona i enzima. Nedostatak ove aminokiseline uzrokuje umor, nesposobnost koncentracije, razdražljivost, krvave oči, usporen rast, gubitak kose, anemiju i reproduktivne probleme.

Metionin – glavni dobavljač sumpora u organizmu, sprečava poremećaje kose, kože i noktiju, pomaže u smanjenju razine kolesterola povećanjem jetrine proizvodnje lecitina, utječe na folikule kose i potiče njezin rast.

Fenilalanin – proizvodi norepinefrin, kemikaliju koja odašilje signale između živčanih stanica i mozga, drži vas budnim i na oprezu, smanjuje bolove u stanju gladi; djeluje kao antidepresiv i poboljšava pamćenje.

Treonin – važan sastojak kolagena, elastina i cakline proteina, pomaže spriječiti nakupljanje masti u jetri; pomaže probavnom traktu i crijevima funkcioniraju bez poteškoća.

Triptofan – potiče opuštanje organizma. Pomaže ublažiti nesanicu te smanjuje osjećaj tjeskobe i depresije. Osim toga, smanjuje bol nastalu od migrene e u suradnji s lizinom snižava nivo kolesterola u krvi.

Valin – potiče mentalnu snagu, mišićnu koordinaciju i umiruje emotivna stanja.

Svakodnevnom konzumacijom 2-4 žlice proteina od konoplje osigurat ćete svom organizmu
dnevni unos svih 20 aminokiselina, jer  protein od konoplje sadrži sve aminokiseline!

Sve esencijalne aminokiseline moraju unijeti u organizam prehranom, jer nedostatak samo jedne esencijalne aminokiseline ima ozbiljne posljedice na zdravlje te može rezultirati razgradnjom tjelesnih proteina.
Jednako tako i same promjene u ravnoteži aminokiselina dovode do različitih poremećaja i ozbiljnih bolesti (kardiovaskularne bolesti, kongestivno zatajenje srca, aritmija, hipotireoza, ADD/ADHD, poremećaji iz autističnog spektra, Alzheimerova bolest, multipla skleroza, epilepsija, hipertenzija, depresija, anksioznost, sindrom kroničnog umora, nesanica, impotencija, sterilitet, reumatoidni artritis i poremećaj detoksifikacije organizma).
Aminokiseline se ne mogu, poput masti, pohraniti u organizmu za kasnije korištenje, već ih je potrebno unositi na dnevnoj bazi.